Search

Δελτίο Τύπου

                                                        

«Εφιάλτης η λειψυδρία: Αν η ανομβρία συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς έχουμε νερό για 5 χρόνια» – Liberal, 24 Αυγούστου 2024.

«Λειψυδρία: Η κρίση του νερού “βυθίζει” κατά 8% το ΑΕΠ των πλουσιότερων χωρών έως το 2050» – Η Ναυτεμπορική.

«Λειψυδρία: Η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» – ThessaliaNews. Ιούλιος 2024

«Πραγματικότητα η λειψυδρία στην Κρήτη – Οι περιοχές που εκπέμπουν SOS και τα πρώτα σχέδια για υποδομές αφαλάτωσης» – ERT News, Δεκέμβριος 2024

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών» – BBC News, 23 Αυγούστου 2022.

«Η ξηρασία στην Ισπανία προκαλεί ανησυχία για την αγροτική παραγωγή» – El País, 14 Μαρτίου 2023.

«Η ξηρασία στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ επιδεινώνεται, με σοβαρές επιπτώσεις στην υδροδότηση» – The New York Times, 5 Ιουλίου 2023.

«Η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ιστορική ξηρασία, με τις αρχές να επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση νερού» – CNN, 12 Ιουνίου 2023.

Ας μην κλείνουμε τα μάτια! Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τον κύκλο του νερού και έχουν εμφανιστεί παγκοσμίως τα σημάδια της παρατεταμένης ανομβρίας η οποία προκαλεί λειψυδρία και στο δικό μας νησί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που μπορούν να δουν όλοι, είναι η κατάσταση του Φράγματος Ζυφιά. Τον Μάρτιο του 2021 η λιμνοδεξαμενή περιείχε 230.000 κυβικά μέτρα. Τον Μάρτιο του 2024 είχε 60.000 κυβικά. Σήμερα έχει μόλις 25.000 κυβικά!

Η ΔΕΥΑΧ, στην προσπάθειά της να μετριάσει τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, μεριμνά με σειρά δράσεων για τη βελτίωση του υδρευτικού και αρδευτικού ισοζυγίου. Ενδεικτικά αναφέρονται: καλλιέργεια και βελτίωση πηγών, νέες γεωτρήσεις σε υδροφόρους με υδατικά αποθέματα, βελτίωση και κατασκευή νέων λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων, αντικατάσταση δικτύων για μείωση διαρροών και επέκταση εξωτερικών δικτύων, υλοποίηση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για τα δίκτυα, βελτίωση υφιστάμενων και προσθήκη νέων μονάδων αφαλάτωσης, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού και συναρμόδιων φορέων για το θέμα του νερού. Οι δράσεις αυτές βρίσκονται παράλληλα σε εξέλιξη, απαιτούν, όμως χρόνο και κόπο για την προώθησή τους, ενώ το κόστος των μελετών και των έργων που προκύπτουν απαιτεί συνήθως εξεύρεση πόρων από εργαλεία χρηματοδότησης, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν από ίδιους πόρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές δράσεις να έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης.

Ένα από τα μέτρα που εφαρμόζονται για τη βελτίωση του ισοζυγίου είναι ο περιορισμός της τροφοδότησης των δικτύων. Στην περίπτωση των δικτύων ύδρευσης, σε αρκετές περιοχές φέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη, θα διακόπτεται προγραμματισμένα η υδροδότηση κάποιες ώρες της μέρας ή μέρες της εβδομάδας. Αναφορικά με τις αρδευτικές παροχές, θα εφαρμοστεί διακοπή άρδευσης ή διάθεση πολύ περιορισμένης ποσότητας κατόπιν αίτησης των ενδιαφερόμενων.

Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε ερασιτέχνες αλλά κυρίως επαγγελματίες αγρότες να αποφύγουν την εγκατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών. Η ΔΕΥΑΧ ελέγχοντας την πορεία εξέλιξης των αποθεμάτων θα προβεί σε έκτακτα μέτρα και δεν θα φέρει καμία ευθύνη αν εξαιτίας περιορισμού τροφοδοσίας προκληθούν ζημιές σε καλλιέργειες ή μη απόδοση καρπών.

Για άλλη μια φορά ευχαριστούμε όλους τους δημότες και επαγγελματίες για την κατανόηση της κατάστασης και τη συνεργασία.

                                                                 Για τη ΔΕΥΑ Νήσου Χίου

                                                                Πρόδρομος Γ.Μανωλάκης

                                                                           Πρόεδρος ΔΣ