Search
Search
Close this search box.

Έκθεση της ΕΑΓΜΕ για τη ΔΕΥΑΝ Χίου 58 νέα υδροληπτικά σημεία

Το πρώτο μέρος της μελέτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων του νησιού, παρέλαβε σήμερα η ΔΕΥΑΝ Χίου.

Η συγκεκριμένη μελέτη λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων της πόλης της Χίου και των οικισμών, στοχεύοντας σε μία στρατηγική, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων υδροληπτικών σημείων, τη βελτιστοποίηση της χρήσης των επιφανειακών νερών και την αφαλάτωση, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η ποιότητα των υδάτων για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Πέτρο Καλογεράκη η συνεργασία με το ΕΑΓΜΕ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αποτελείται από τρία βασικά μέρη: τις πηγές και γεωτρήσεις, τα επιφανειακά νερά και τις αφαλατώσεις.

Όσον αφορά τις πηγές και τις γεωτρήσεις, στόχος είναι η δημιουργία νέων υδροληπτικών σημείων που θα μειώσουν την πίεση στα υπάρχοντα και θα διασφαλίσουν την ποιοτική σταθερότητα των υδάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, ήδη έχει παραδοθεί η πρώτη έκθεση για το συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία καλύπτει περίπου 58 θέσεις. Από αυτές, θα γίνει προτεραιοποίηση για την άμεση αδειοδότηση και κατασκευή των πλέον κατάλληλων σημείων. Τα νέα υδροληπτικά σημεία θα διανεμηθούν στρατηγικά για να αποφευχθεί η υπεράντληση από μεμονωμένες θέσεις, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές όπως ο Κορακάρης, που παρουσιάζουν υψηλή υδροφόρα πίεση.

Διαχείριση επιφανειακών νερών και κλιματική αλλαγή

Ο κ. Καλογεράκης επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Χίος με τα επιφανειακά νερά, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι βροχοπτώσεις είναι πλέον σύντομες και έντονες, με μεγάλες περιόδους ξηρασίας ανάμεσα, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα αποθήκευσης νερού τόσο σε υπόγεια στρώματα όσο και σε ταμιευτήρες.

Η ΔΕΥΑΝ Χίου προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με την καλύτερη εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών. Η συνεργασία με το ΕΑΓΜΕ περιλαμβάνει την αξιολόγηση συγκεκριμένων περιοχών με δυναμικό για καλύτερη εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων και τη δημιουργία νέων ταμιευτήρων όπου αυτό είναι εφικτό.

Ρόλος της αφαλάτωσης

Η αφαλάτωση αποτελεί το τρίτο σκέλος της συνεργασίας και θα αξιοποιηθεί σε περιοχές όπου οι άλλες πηγές υδάτων, όπως τα υπόγεια και τα επιφανειακά νερά, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Οι νέες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης θα συνδυαστούν με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους.

                                                                     by politischios.gr